Investeren in vastgoed in Spanje:
waar moet je rekening mee houden?
Je eigen plek onder de zon, het is de droom van veel Nederlanders die graag in Spanje op vakantie gaan of zich permanent in Spanje willen vestigen. Na de crisis op de woningmarkt zijn de huizenprijzen hier in Spanje nog steeds niet terug op het peil van toen. Nu met de recente corona-crisis biedt het ongetwijfeld weer veel mogelijkheden. Kortom, het lijkt nu een goed moment om te kopen in Spanje. Om succesvol te investeren in vastgoed in Spanje moet je wel met een aantal zaken rekening houden.
Inspiratie
Waarom investeren in vastgoed?
De woningmarkt in Spanje zat de afgelopen jaren weer in de lift sinds de crisis van 2007. Zoals gezegd zijn de prijzen nog steeds niet terug op dat niveau. Momenteel staat alles door de corona-crisis weer even stil. De verwachting op de korte termijn is dat dit interessante koopjes kan opleveren. Uiteindelijk zullen de huizenprijzen in Spanje ook na de crisis nog wel weer wat verder door zullen blijven stijgen.
Volgens het Instituto Nacional de Estadística (INE), het Nationale Instituut voor de Statistiek, zijn in 2018 ruim 10% meer woningen verkocht dan het jaar ervoor. Vooral in de toeristische gebieden Andalusië (+13%), Valencia (+15%) en Catalonië (+4%) kregen veel bestaande en nieuwe woningen een nieuwe eigenaar.
Naast de gunstige markt, is het ook voordelig dat de hypotheekrente in Spanje laag is. Tegen een deel van de aankoopsom, verstrekken banken dan ook hypotheken tegen een vaststaande, lage rente. Hiermee houd je de maandlasten van je investering laag.
Sommige zaken werken echter anders dan in Nederland en zijn in dit geval nadelig. Zo betaal je als koper de makelaarskosten en notariskosten. Ook is de overdrachtsbelasting relatief hoog. Bij het investeren in vastgoed in Spanje betaal je IVA (de Spaanse BTW) en ITP (overdrachtsbelasting) die tussen de 6% en 11% van de aankoopsom kunnen bedragen. Daarnaast is de bouwkwaliteit van de woningen in Spanje vaak niet van hetzelfde niveau als in Nederland, waardoor je – zeker bij oudere woningen – rekening moet houden met relatief hoge onderhoudskosten. Kortom, laat je vooraf goed informeren over alle risico’s.
Investeren in een vakantiewoning in Spanje
Als je van plan bent ook zelf gebruik te maken van je investering in Spanje, dan is het risico van investeren in vastgoed al een stuk minder groot. De waarde van de mogelijkheid om keer op keer naar je eigen plek onder de zon terug te keren, kun je in mindering brengen op het daadwerkelijke rendement. Je hoeft zelf bovendien geen extra kosten voor een vakantiewoning of hotel meer te maken, want je kunt altijd in je eigen huis terecht.
Als je besluit om er zelf niet te gaan wonen, kun je inkomsten genereren door je investering in Spanje aan toeristen te verhuren. Dit kan eenvoudig via websites als Airbnb en HomeAway en kan ontzettend lucratief zijn! Er zijn bovendien bedrijven die het zogenaamde ‘property management’ van je overnemen. Deze bedrijven zorgen bijvoorbeeld voor de boekingen, ze checken gasten in en uit, en regelen de schoonmaak. Zo heb jij verder geen omkijken naar het verhuurproces.
Het is wel zo dat de ene investering meer geschikt is voor de verhuur dan de andere. Zo ben je met een tweekamerappartement met (gedeeld) zwembad en een strand in de buurt meer verzekerd van voldoende rendement dan met een vrijstaand landhuis op het platteland. Bedenk dus van te voren goed hoe jouw eigen wensen zich verhouden tot die van potentiële huurders.
Investeren in een nieuwbouwproject in Spanje
Het is om verschillende redenen interessant om in Spanje in een nieuwbouwproject te investeren. Als je er vanaf het begin bij bent en er nog geen baksteen is gelegd, kun je een nieuwbouwwoning vaak voor een zeer interessante prijs aankopen.
Gedurende de bouw stijgt de verkoopprijs van de woning, waardoor je het tegen de tijd dat het voltooid is vaak direct met winst kunt verkopen.
Dit proces wordt nog interessanter als je op grote schaal in meerdere woningen binnen hetzelfde project investeert. Je krijgt in dat geval namelijk vaak een kwantumkorting. Hou uiteindelijk wel rekening met een bouwtijd van minimaal 1 tot 1,5 jaar.
Investeer je in een nieuwbouwproject als eigen woning of voor de verhuur? Dan is een bijkomend voordeel dat de kwaliteit van de nieuwe woning vaak een stuk beter is dan dat van een bestaande woning. Je hebt hierdoor weinig risico op hoge onderhoudskosten en kunt achterstallig onderhoud bovendien zelf voorkomen. Let bij appartementsgebouwen en communities wel goed op de manier waarop het gedeelde onderhoud geregeld gaat worden. Je hebt immers niks aan een prachtig zwembad als de rest van de eigenaren niet voor het onderhoud wil betalen.
Schakel de juiste makelaar in
Het investeren in vastgoed in Spanje heeft voor- en nadelen. Met het juiste plan kan je jarenlang plezier hebben van je investering en er zelfs veel passief inkomen mee genereren, maar laat je altijd goed informeren. Makelaar Spanje helpt je de juiste makelaar te vinden om jou tijdens dit proces te begeleiden. Zo ben je precies op de hoogte van alle risico’s en kun je een weloverwogen investering doen.
Wij bieden
professionele hulp
van A tot Z
Zoeken
Kijken
Kopen
Dat werkt net even wat anders.
Wij helpen je graag.
Met professionele begeleiding.
Wonen
Wonen in Spanje is genieten.
Wij vertellen je graag waarom.
En waar je het beste kan wonen.